Artvin Cerattepe’de 1.5 Kilometrelik İnsan Zinciri
Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii'nde gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için 2012 yılında izin veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ihale süreci ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Bölgedeki maden sahaları için 2007 yılında verdikleri hukuk mücadelesini kazanan Artvinliler, gelişme sonrasında geçen yıl yeniden hukuk mücadelesi başlattı, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava kapsamında Rize İdare Mahkemesi heyeti bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.
3 KİLOMETRELİK İNSAN ZİNCİRİ İLE HEYETİ KARŞILADILAR
Rize İdare Mahkemesi keşif heyetinin gelişi öncesi otobüslerle Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii’ne çıkan ve maden karşıtı pankartlar taşıyan yaklaşık 1500 Artvinli, tek sıra halinde 3 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. Bölge halkı, 'Genya dağı ve Cerattepe Artvin’in kalbidir, dokunma yanarsın' yazılı büyük bir pankartı açtı, 'Madene hayır' sloganları attı. Mahkeme heyetini bekleyenler hep bir ağızdan 'Madenciler geliyor, kovacağız onları' dizeleri ile türküler söyledi.
Bölgeye gelen CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, CHP Artvin eski Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da protestoculara destek verdi. Bilirkişi heyetini alkışlar ve sloganlarla karşılayanlar keşif incelemesini uzaktan izledi. Keşfin yapılacağı alan giden yol polis tarafından kesildi, aralarında Jandarma Komando Taburu’ndan gelen askerlerinde bulunduğu yaklaşık 500 kişilik jandarma ekibi çevrede güvenlik önlemi aldı.
GENİŞ KATILIMLI BİLİRKİŞİ HEYETİ
Rize İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Altar Gökçimen’in başkanlığında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Bahtiyar Köse, Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden İnşaat Yüksek Mühendisi Hidroloji Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Selim Serkan Naz, Harita Yüksek Mühendisi Yrd.Doç.Dr. Kemal Çelik, Jeoloji Yüksek Mühendisi Yrd.Doç. Enver Akaryalı, Maden Yüksek Mühendisi Yrd.Doç. İbrahim Çavuşoğlu, Trabzon KTÜ Orman Fakültesi öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Ayaz’dan oluşan heyet bölgede inceleme yaptı. Keşif heyetinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ekipleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri ve maden şirketi avukatları da yer aldı.
“ÇED RAPORU MAHKEMEYİ ALDATMAYA YÖNELİK”
Artvinlilerin Avukatı Bedrettin Kalın, Genya ve Cerattepe mevkileri için 4106 hektar alanda maden arama ruhsat izni verildiğini hatırlattı, bakır madeni için hazırlanan ÇED raporundaki proje dosyasında 31.8 hektar olarak gösterilen proje alanının gerçekte 38 hektar olduğunu söyledi. Proje uygulama alanının ÇED raporunda belirtilen alanı aştığını ifade eden Kalın şunları söyledi:
"Bu bölge Kafkasör Turizm Merkezi, aynı zamanda Turizm Koruma ve Geliştirme alanı ilan edildi. Hemen yanında Hatilla Vadisi Milli Parkı bulunuyor. Bölgede 20 endemik bitki türü var. Flora ve fauna açsından çok zengin. Sadece Türkiye’de bulunan iki yırtıcı kuşun göç yolu. 21 memeli hayvanı barındırıyor. Artvin’in tüm içme suyu kaynakları bu bölgede. Maden ruhsat alanı yerleşim yeri sınırlarına dayanıyor. Atabari Kayak Tesisleri yine bu bölgede. Çevre Düzeni Planı ÇED raporuna eklenmiş. Maden sahaları bu Çevre Düzeni Planı’nda yok. Ama bu dosyaya konarak sanki Çevre Düzeni Planı’nda bu sahalar varmış gibi gösterilmiş. Bu yalandır ve mahkemeyi aldatmaya yöneliktir."
CHP’Lİ BAYRAKTUTAN: MÜCADELEMİZDEN DÖNMEYECEĞİZ
İncelemelerin ardından bölgeden ayrılan bilirkişi heyetini alkışlarla uğurlayanlara seslenen CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin’in gerçek sahiplerinin kim olduğunu herkesin gördüğünü belirterek, alınan yoğun güvenlik önlemlerine tepki gösterdi ve şunları söyledi:
"Burası Artvin; barış, dostluk ve kardeşliğin kenti. Ama yinede güvenlik güçlerine teşekkür ediyoruz. Dosta düşmana buradan sesleniyoruz; Cerattepe’ye uzanan eli kıracağız demiyorum, ellerini çekip gitsinler buradan. Bu maden ihalesinin nasıl yapıldığını biliyorum. Bana adamlarını gönderiyorlar; 'Bu işten vazgeç' diyorlar. Kim dönerse dönsün biz dönmeyeceğiz. Bugün Artvin’in Belediye Başkanı da burada olmalıydı. Başka Artvin yok. Siyasi kimliklerimizi aşağıda bıraktık. Bu kent bize onurlu ve dürüst olmayı öğretti. Bu kentte doğdu, yaşadık ve öleceğiz. Kimse bizim Artvin sevdamızı test etmesin."
FOTOĞRAFLI
Bunlar da ilginizi çekebilir