İKİ İFTARA KATILDI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ak Parti teşkilatını ziyaret ettikten sonra Abdurrahman Mahallesi’ndeki sokak iftarına katıldı. Masaları gezerek vatandaşlarla sohbet eden Bakan Müezzinoğlu, orucunu açtıktan sonra Edirne Ticaret Borsasının düzenlediği iftar yemeğine geldi. Burada İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Bakan Müezzinoğlu, “Ne yazık ki bu Ramazan’da bir taraftan Suriye’de, bir taraftan Irak, diğer taraftan İsrail’in Filistin’de Gazze’de yaptığı katliamlar, gönül kapılarımızı sıkıntıya sokuyor. Sofralarımızın tadını kaçırmakta. Buradaki dualarımız önümüzdeki dönemde dünyada, daha çok huzura, başara, adalet vesile olur” dedi.

İftar yemeğinin ardından Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AK Parti İl Başkanı Rafet Sezen ve Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız ile birlikte Polis Bahçesi’ne geçen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sel felaketi nedeniyle yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

“31 EV OTURULMAYACAK HALE GELDİ”

Edirne ve Uzunköprü İlçesi’nde yaşanan sel ve hasarlarla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 3köprünün yıkıldığını 31 evinde sel nedeniyle oturulmayacak hale geldiğini ifade ederek, “Genel değerlendirmeleri ilgili kurumlarımız tespit olarak, alt yapısı çöken, 3 köprümüz yıkıldı, bunların yeniden yapılmasının tespitleri yapıldı. Vatandaşın yanında olan bir destek yönetimi var, gıda yardımı ihtiyacı olanlara sıcak yemek verildi. Sevindiğimiz tek boyut can kaybı yok. Onun dışında hepsi telafi edilebilir sorunlar. Evlerinde rahat olamayan vatandaşlarımız var, ev eşyasını kullanamayan vatandaşlarımız var. Bunların tamamını bayram öncesi inşallah çözeceğiz. Oturulmayacak 31 evle ilgili projelendirmeyi planlayacağız” dedi.

Dere yatağına yapılan evlerle ilgili bir soru üzerine Bakan Müezzinoğlu, Türkiye genelinde dere yataklarında ölçüsüz imar verildiğini belirterek, “Ya da göz yumarak kaçak yapılara izin veriyoruz. Doğaya yaptığımız her yanlışın bedelini doğa bir gün alır. Kimseyi suçlamak istemiyorum, orada izin veren yerel yöneticide, kaçak yapıyı yapanda bu ülkenin insanı. Suçlu aramak yerine özeleştirimiz doğru yapmamız lazım, doğru tedbirleri de uygulamamız lazım. Çünkü o zaman geldiğinde bu işin partisi yoktur” diye konuştu.

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYE YOL HARİTASI ÇIKARILIYOR”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin uyuşturucu konusundaki çalışmaları sormasına üzerine konuşan Bakan Müezzinoğlu, tütün ve tütün ürünlerine yönelik mücadeleyi örnek vererek 7 bakanlığın uyuşturucu konusunda yol haritası çıkardığını söyledi. Türkiye’de 110 çeşit uyuşturucu madde bulunduğunu belirten Müezzinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bonzai diye tabir etmeyin, uyuşturucu deyin. Tütünle mücadele diyoruz, bunu Yenice sigarası, mentollü sigarayla mücadele diye ayırmadık. Bu da uyuşturucu ve çeşitleriyle mücadele. Piyasanın istismarcıları bu kelimeleri bilerek seçiyor ve toplum algısı yaratmaya çalışıyorlar. Ne olur uyuşturucu deyin. Hafifi, şu şekli bu şekli yok. Sentetik üretiyorlar, çok riskli boyutlara gitti. Bu öldürücü ve gençlerin hayatını karartan, ölüme götüren bir uyuşturucu ürün çeşidi. Bizim mücadelemiz uyuşturucunun tümüyle. Çünkü ülkemizde 110 dünyada 300 çeşit üzerinde rakam söyleniyor. Uyuşturucuyu toplum algısında hafifletecek kelime seçilmemeli biz mücadelemizde son yıllardaki 2010 yılından sonra ülkemize sentetik uyuşturucular gelmeye başladı. Her geçen gün çeşitleniyor ve internet de pazarlamada kullanıyorlar. Biz altı bakanımız ve TBMM sağlık Komisyonu başkanımız ilk değerlendirmemiz, uyuşturucuyla mücadeleyi top yekün mücadele yapmamız lazım diye değerlendirdik. Son olarak Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı da dahil ettik, 7 bakanlık, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, yerel yönetimler bu çalışmaları yürütecekler. En geç bir ay içinde bir kısmını kamuoyuna duyuracağımız bir kısmını da icraat kısmında uygulayacağımız tedbirlerle bu ülkenin insanını, gencini istismar edenlere, tacirlere teslim etmeyeceğiz.”

ÖNCE ALKOL SONRA UYUŞTURUCU

Uyuşturucu kullanan çocuk yaştakilerin önce sigara ve alkole başladığına dikkat çeken Müezzinoğlu, “Uyuşturucu kullananların yüzde 95’i önce sigara, uyuşturucu kullananların yüzde 85’i önce alkol kullanıyor. Önce sigara, alkol varsa bu işin başlangıcında bunlarla mücadelemizi çok güçlü yapmalıyız ki uyuşturucuyla mücadelemizde o kadar etkili olsun. Burası biraz pahalandı, burası hayatını feda edecek pahalılıkta, öbürü cebindekini feda edecek pahalılıkta. Alkol ve tütün mücadelemizdeki tedbirler, buraya kaydırdı gibi bir yanlışa sapmamalıyız. Uyuşturucu kullanan 12 yaşındaki bir çocuğun raporunda 9 yaşında sigaraya başladığını, '10 yaşında da babam alkole alıştırdı' diyor” diye konuştu.

Toplantısının ardından daire müdürüyle birlikte basına kapalı olarak görüşen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne’den ayrıldı.

FOTOĞRAFLI